یک ششم ما سکته مغزی می کنیم!

به گزارش مدرسه مالک اشتر، در هر 6 ثانیه، یک نفر در جایی از دنیا به دلیل سکته مغزی فوت می نماید. سال جاری، تقریبا 6 میلیون نفر در سرتاسر دنیا به دلیل سکته مغزی فوت خواهند کرد و یک نفر از هر 6 نفر در طول عمرش دچار سکته مغزی خواهد شد؛ بیماری ای که مسوول بسیاری از مرگ ومیرهای سالانه (در مقایسه با ایدز، سل و مالاریا با هم) است ولی در عین حال،

یک ششم ما سکته مغزی می کنیم!

یک ششم ما سکته مغزی می کنیم!

نویسنده:دکتر نورالدین نخستین انصاری

اکنون وقت عمل است!

در هر 6 ثانیه، یک نفر در جایی از جهان به دلیل سکته مغزی فوت می نماید. سال جاری، تقریبا 6 میلیون نفر در سرتاسر جهان به دلیل سکته مغزی فوت خواهند کرد و یک نفر از هر 6 نفر در طول عمرش دچار سکته مغزی خواهد شد؛ بیماری ای که مسوول بسیاری از مرگ ومیرهای سالانه (در مقایسه با ایدز، سل و مالاریا با هم) است ولی در عین حال، هنوز به صورت یک اپیدمی خاموش به جای مانده. اکنون وقت عمل است! امروزه، دوسوم افرادی که به سکته مغزی مبتلا شده اند، در کشورهای کم عایدی یا دارای عایدی میانه زندگی می نمایند؛ کشورهایی که سیستم های بهداشتی شان هم اکنون به چالش کشیده شده اند.

در میان سالمندان، سکته مغزی، دومین دلیل مرگ افراد بالای 60 سال است. این بیماری حتی به نوزادان و بچه ها هم حمله می نماید. بدون برنامه ای هماهنگ در جامعه جهانی، تا سال 2015، سکته مغزی در طول هر سال، زندگی حدود 5/6 میلیون نفر را خواهد گرفت. اینک وقت عمل است! در پاسخ به این بحران، سازمان جهانی سکته مغزی، روز سکته مغزی را به اسم روزی برای بالابردن آگاهی های عمومی درباره این بیماری معرفی نموده تا برنامه هایش را از این طریق به درستی اجرا کند.

سکته مغزی چیست؟

سکته مغزی (یا حادثه عروقی مغزی) وقتی رخ می دهد که یک رگ خونی حامل اکسیژن و مواد غذایی به مغز، به وسیله لخته مسدود یا دچار پارگی شده باشد. در این حالت، بخشی از مغز که خون و اکسیژن مورد نیازش تامین نمی گردد، شروع به از بین رفتن می نماید. وسعت و محل آسیب سلول های مغزی، تعیین نماینده شدت سکته مغزی است و دامنه آن می تواند متغیر باشد. از آنجایی که نواحی مختلف مغز، اعمال مختلفی را کنترل می نمایند، آثار یک سکته مغزی تعیین، به ناحیه ای از مغز که آسیب دیده، بستگی دارد. یک سکته کوچک در یک ناحیه حیاتی مغز می تواند باعث ناتوانی دایمی گردد. از آنجایی که سلول های مغزی ترمیم نمی شوند، صدمه به سلول های عصبی، دایمی است و هر دقیقه ای که سکته مغزی درمان نگردد، میلیون ها سلول مغزی می میرند و پارگی عروق خونی باعث سکته های ناشی از خون ریزی می گردد.

ثانیه تعداد سکته مغزی

هر 2 ثانیه، یک نفر در جهان دچار سکته مغزی می گردد.

هر 6 ثانیه، یک نفر به دلیل سکته مغزی می میرد.

سکته مغزی در هر 6 ثانیه، کیفیت زندگی یک نفر را برای همواره تغییر می دهد و او را برای همواره ناتوان می نماید.

این 6 مورد را جدی بگیرید

1- عوامل خطرزا را بشناسید.

2- تحرک داشته باشید و مرتب ورزش کنید.

3- با رعایت رژیم غذایی سالم، از چاقی اجتناب کنید.

4- از مصرف الکل پرهیز کنید.

5- سیگار نکشید و اگر سیگار می کشید، از هم اکنون سعی کنید که آن را ترک کنید.

6- علایم خطر سکته مغزی را بیاموزید و اقدامات لازم در چنین مواردی را یاد بگیرید.

حقایقی درباره سکته مغزی

- صرف نظر از سن، سکته مغزی می تواند هر کسی را در هر زمانی مبتلا کند.

- سکته مغزی قابل پیشگیری است.

- بازماندگان سکته مغزی مجددا می توانند کیفیت زندگی شان را با مراقبت طولانی مدت مناسب و حمایت به دست بیاورند.

نشانه های هشداردهنده سکته مغزی

ضعف ناگهانی در ناحیه صورت، دست یاپا (به خصوص در یک سمت بدن)،

گیجی ناگهانی، اختلال در تکلم یا درک،

اختلال دید ناگهانی در یک یا هر دو چشم،

اختلال ناگهانی در راه رفتن، گیجی، اختلال در تعادل یا هماهنگی حرکات،

سردرد ناگهانی و شدید بدون دلیل تعیین،

اگر متوجه یک یا چند تا از این علایم شدید، صبر نکنید. سکته مغزی یک اورژانس پزشکی است. با اورژانس تماس بگیرید و به بیمارستان بروید.

دخانیات و سکته مغزی

یک ضرب المثل فرانسوی می گوید: یک لذت کوتاه مدت می تواند عمری پشیمانی در پی داشته باشد. به باور عموم، خطر اصلی سیگار، سرطان ریه است؛ اما در افراد سیگاری بسیار بیشتری، بیماری های قلبی - عروقی (به ویژه حمله قلبی) و سکته مغزی در حال افزایش هستند.

برای اولین بار در سال 1940 ارتباط بین مصرف سیگار و بیماری های قلبی- عروقی تعیین گشت، و در حال حاضر، مطالب بسیاری درباره ارتباط بین دخانیات و بیماری های قلبی - عروقی وجود دارد. احتمال خطر در افرادی که سیگار کشیدن را در سنین کمتر از 16 سالگی شروع نموده اند، بیشتر است.

به جز سیگار کشیدن، مصرف هر نوع دخانیات و در معرض دود سیگار بودن (سیگاری غیرفعال) هم عاملی خطرزا در بروز بیماری های قلبی - عروقی محسوب می گردد.

سیگار کشیدن به وسیله مکانیسم های متعددی موجب بروز بیماری های قلبی - عروقی می گردد. سیگار به پوشش درونی عروق خونی صدمه می زند، پلاک های کلسترول (رسوب چربی در شریان ها) را افزایش می دهد، تشکیل لخته را بیشتر می نماید، سطح کلسترول بد یا LDL را افزایش می دهد و سطح کلسترول خوب یا HDL را کاهش می دهد و خاتمه موجب اسپاسم شریان کرونری قلب می گردد. نیکوتین سیگار بعلاوه ضربان قلب را افزایش می دهد و فشار خون را بالا می برد.

ژنی که خطر بیماری های قلبی - عروقی را در افراد سیگاری تا 4 برابر افزایش می دهد، کشف شده است. حدود یک چهارم جمعیت جهان، حامل یک یا چندین کپی از این ژن هستند.

زنان سیگاری، نسبت به مردان سیگاری، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به حمله قلبی هستند. خطر حمله قلبی در زنانی که تنها 3 تا 5 نخ سیگار در روز مصرف می نمایند 2برابر می گردد؛ در حالی که در مردانی با مصرف 6 تا 9 نخ سیگار در روز، خطر حمله قلبی 2برابر خواهد شد.

کم تحرکی و سکته مغزی

یک ضرب المثل چینی می گوید: اگر بعد از غذا خوردن قدم بزنید، دیگر مجبور نیستید دکتر بروید! پدیده های صنعتی شدن، شهر نشینی و حمل و نقل مکاهمه، فعالیت های فیزیکی را حتی در کشورهای در حال توسعه هم کاهش داده است؛ به طوری که در حال حاضر، حدود 60 درصد از کل جمعیت جهان، از فعالیت کافی برخوردار نیستند.

ورزش، مستقل از عوامل ژنتیکی، با طول عمر ارتباط دارد. فعالیت فیزیکی، حتی در سنین بالا هم می تواند به طور قابل ملاحظه ای خطر ابتلا به بیماری های کرونری قلب، دیابت، فشار خون بالا و چاقی را کاهش دهد و به کاهش استرس، اضطراب و افسردگی یاری کند و سطح کلسترول را کاهش دهد. بعلاوه ورزش می تواند خطر ابتلا به سرطان روده عظیم، سرطان پستان و سکته های قلبی و مغزی را کاهش دهد.

انجام بیش از 150 دقیقه فعالیت فیزیکی میانه در طول هفته یا 60 دقیقه فعالیت فیزیکی شدید در طول هفته (در محل کار، خانه یا هر جای دیگر) می تواند تا 30 درصد خطر ابتلا به بیماری های کرونری قلب را کاهش دهد.

با وجود شواهد مستند در زمینه فواید فعالیت فیزیکی در پیشگیری و درمان بیماری های قلبی - عروقی و سایر بیماری های مزمن، در ایالات متحده آمریکا، سالانه بیش از 250 هزار نفر به دلیل کم تحرکی جان خود را از دست می دهند.

بین سال های 1980 و 1998 میلادی، تعداد وسایل نقلیه شامل ماشین سواری، کامیون و اتوبوس در جهان تا 80 درصد رشد داشته است که یک سوم این افزایش مربوط به کشور های در حال توسعه بوده است.

کم تحرکی، خطر ابتلا به بیماری های کرونری قلب و سکته های قلبی و مغزی را تا یک و نیم برابر افزایش می دهد.

کم تحرکی، عامل مرگ سالانه 9/1 میلیون نفر، 20 درصد بیماری های قلبی - عروقی و 22 درصد بیماری های کرونری قلب در جهان است.

سکته مغزی؛ دومین قاتل سالمندان

سکته مغزی دومین عامل مرگ ومیر در افراد بالای 60 سال و پنجمین عامل مرگ و میر در افراد 15 تا 59 سال است. این بیماری حتی به بچه ها و نوزادان هم حمله می نماید. هر سال، تقریبا 6میلیون نفر به دلیل این بیماری فوت می نمایند. در حقیقت، سکته مغزی به نسبت بیماری های ایدز، سل و مالاریا، مسوول مرگ های بیشتری است و به این ترتیب، توجه رسانه های جهانی را به خود جلب نموده و متعاقبا رهبران جهان، دولت ها و بسیاری از بخش های جامعه مدنی را برای اتخاذ تصمیمی در این باره برانگیخته است.

سکته مغزی یک بیماری جهانی است که مرز نمی شناسد. کشورها نمی توانند مسائل مربوط به سکته مغزی را به طور جداگانه حل نمایند. روز جهانی سکته مغزی، گروه های حامی، بازماندگان بیمار، شبکه های حمایتی، انجمن های سکته مغزی داوطلب، مسوولان سلامت جامعه، پزشکان، پرستارها، متخصصان توانبخشی و سایرین را برای یک رویکرد مشترک جهت آموزش جامع درباره سکته مغزی، پیشگیری، درمان و مراقبت طولانی مدت و حمایت از بازماندگان سکته مغزی دور هم جمع می نماید. سکته مغزی یک بیماری غیرواگیر است که سالانه به 15 میلیون نفر در سرتاسر جهان حمله می نماید و هر 6ثانیه جان یک نفر را می گیرد ولی ما می توانیم آن را شکست دهیم.

10 فرمان برای مقابله با سکته مغزی

1. هم اینک عمل کنید زیرا سکته مغزی یک اپیدمی جهانی است که سلامت و کیفیت زندگی را تهدید می نماید.

2. هم اینک عمل کنید زیرا ما می توانیم خطر سکته مغزی را کاهش دهیم و به طور موثری بیماران را درمان کنیم.

3. هم اینک عمل کنید زیرا کار زیادی می توان برای توانبخشی بازماندگان سکته مغزی انجام داد و کیفیت زندگی کلی آنها را می توان بهبود بخشید.

4. هم اینک عمل کنید تا آگاهی متخصصان و عموم مردم را درباره سکته مغزی افزایش دهید.

و به طور تعیین:

5. یک پیغام واحد به سرتاسر جهان با هدف افزایش فعالیت های مربوط به سکته مغزی، برای تداوم یک کوشش جهانی بفرستید.

6. آگاهی ها را درباره این بیماری افزایش و علل و علایم آن را به خوبی آموزش دهید.

7. بر تعیین نمایندگان سیاست های بهداشتی برای در اولویت قرار دادن مبارزه علیه سکته مغزی در برنامه های ملی، منطقه ای و بین المللی تاثیر بگذارید.

8. با همه بخش ها و سازمان های بیمارمحور برای پیشگیری و کاهش سکته مغزی همکاری کنید.

9. برای تاسیس واحد های جامع سکته مغزی و مراکز مشابه در همه گوشه و کنار جهان کوشش کنید.

10. برای استقرار یک سیستم مراقب بهداشتی که به نیازهای هر فرد مبتلا به سکته مغزی، خانواده ها و مراقبان آنها پاسخ دهد، کوشش کنید.

منبع:www.salamat.com

منبع: راسخون

به "یک ششم ما سکته مغزی می کنیم!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "یک ششم ما سکته مغزی می کنیم!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید